Campingferie.dk
 
Adria
 Autocampere  Campingnyt  Finansiering  Hvad sker hvor  Test  Videoklip
 Biler  Campingpladser  Forhandlere  Rejseinspiration  Udstilling/Messer  Vintercamping
 Camping i TV  Campingvogne  Fortelte  Telte/Teltvogne  Udstyr/Tilbehør  Vogne til salg
Opdateret: 1. juli 2016 Online: 932 brugere
Forsiden
Loading
2014:
Del 1.
Brøndby - Kotka
Del 2.
Fiskehytten
Del 3.
Grænsen
Del 4.
Blodskirken
Del 5.
Festlig folklore
Del 6.
Vinterpaladset
Del 7.
Piskaryovsky kirkegården
Del 8.
Sankt Petersborg
Del 9.
Kabe Royal 590
Del 10.
Flådebasen Kronstadt
2009:
Information - 2009
Del 1.
Indledning
Del 2.
Caravelair
Del 3.
Vasa Museet
Del 4.
Finland
Del 5.
Samling før grænsen
Del 6.
Grænsen passeres
Del 7.
Camping Olgino
Del 8.
Caravelair Venicia 470
Del 9.
Sankt Petersborg
Del 10.
Eremitagen og Vinterpaladset
Del 11.
Kanaltur
Del 12.
Blodskirken
Del 13.
Petershof
Del 14.
Tilbage til Finland
Se også:
 
Tidligere rejser:

Campingtur til Sankt Petersborg 2009
 
Rhinen i flammer 2010
Rhinen i flammer 2009
Campingferie Snow meeting 2009
Informationsaftener
Det vilde Vesten USA
Maj 2010
Det vilde Vesten USA
Efterår 2010
Hør radioudsendelse om de nye guidede campingrejser
Presse

 


Guidede campingture – Campingtur til Sankt Petersborg 2014 – Del 7

Peer Neslein fortæller:
Vi er blevet hentet i vores minibus af Lena, vores guide og er på vej til Piskaryovsky kirkegården hvor mere end 500.000 personer er begravet efter de 900 dages belejring under 2. verdenskrig. På vej til kirkegården i udkanten af Sankt Petersborg passerer vi dette kontorhotel, hvor firmaer kan leje sig ind. Flot udsmykket med billeder af folkedragter.


Vi kommer også forbi typiske betonhuse som blev bygget under Nikita Khrusjtjov. Boligkomplekser som egentlig skulle have stået i 10-15 år, men nu har de fungeret i 50 år. Planen var, at de skulle erstattes med bedre boliger. De er udstyret med centralvarme, men uden termostater så når man får det for varmt i vinterperioden, hvor der er åbent for centralvarmen, må man åbne et vindue eller flere.


Vi er nået til Piskaryovsky kirkegården mens mørke skyer trækker sig sammen og vinden er bidende kold. Måske en meget passende ramme til dette sted.


Sankt Petersborg blev grundlagt i 1703 af Peter den Store i en sump. Området hvori byen blev grundlagt, havde været under svensk kontrol siden freden i Stolbova i 1617, hvor Rusland afstod området, men blev genindtaget af Rusland i begyndelsen af Den store nordiske krig (1700–1721). Området blev officielt afstået til Rusland i 1721. Byen blev anlagt som Ruslands "vindue til Europa" som led i Peter den Stores planer om at tiltrække vesteuropæiske kunstnere, intellektuelle, håndværkere m.v.

Efter udbruddet af 1. verdenskrig blev byen 31. august 1914 omdøbt på ordre zar Nikolaj 2. for at undgå, at den russiske hovedstad fortsat bar et tyskklingende navn. Det nye navn Petrograd betød som det oprindelige "Peters By". Byen blev efter februar revolutionen 1917 og zardømmets fald hjemsted for tre på hinanden følgende borgerlige regeringer, der arbejdede for at give Rusland en grundlov og afholde frie valg. Den borgerlige regerings magt blev imidlertid udfordret af bolsjevikpartiet, der krævede magten overdraget til fabriksarbejderne på trods af, at disse udgjorde et meget lille mindretal i byen og endnu mindre på landsplan.

Befolkningsudvikling i Sankt Petersborg
Afgørende for, at bolsjevikkerne kunne overtage magten i byen under Oktoberrevolution var Lenins ankomst til byen. Han var af tyskerne blevet hjulpet ud af sit eksil i Schweiz.
Oktoberrevolutionen i 1917 brød ud i Petrograd og blev startskuddet til den russiske borgerkrig. Under den blev byen en højborg for bolsjevikkerne og var sammen med Moskva deres stærkeste bastion. Byen forblev Ruslands hovedstad, indtil Lenin og hans styre flygtede til Moskva 5. marts 1918. Lenin døde i Moskva 23. januar 1924, og tre dage efter blev Petrograd omdøbt til Leningrad ("Lenins By").

Da Finland blev angrebet i november 1939, blev det forsøgt retfærdiggjort ved en påstand om, at Sovjetunionen ville styrke forsvaret af Leningrad. Historiske finske bosætninger lå stadig tæt på Leningrads forstæder, fordi Peter den Store havde anlagt sin hovedstad på fremmed erobret land. Stalin ønskede at deportere hele områdets finske befolkning.

Belejringen i 900 dage
Under 2. verdenskrig blev byen udsat for kraftige tyske angreb, men det lykkedes aldrig tyskerne at erobre byen. De belejrede byen i mere end 900 dage, hvor den kun havde forbindelse til resten af Sovjetunionen via en jernbane over Ladoga-søen. Belejringen af Leningrad kostede ca. 800.000 af byens 3.000.000 indbyggere livet. Byen blev på grund af sit mod den første sovjetiske by, der fik hæderstitlen "Helteby". I visse officielle sammenhænge bruges navnet "Heltebyen Leningrad" stadig.

Efter Sovjetunionens opløsning udskrev bystyret i Leningrad en folkeafstemning om, hvorvidt byen skulle have sit gamle navn tilbage. 54 % stemte for, og 6. september 1991 var Sankt Petersborg tilbage på landkortet. Provinsen, der omkranser byen, bærer imidlertid stadig det sovjetiske navn Leningrad oblast. Selve byen er en føderal by.


Vi er gået ind i et informationscenter der hører til kirkegården hvor man kan se, høre og læse historien om de 900 dages belejring.

Belejringen af Leningrad, også kendt som Blokaden af Leningrad (Russisk: блокада Ленинграда  (blokada Leningrada)), var et mislykket forsøg fra Aksemagternes side på at byen efter Hitlers ordre skulle »fjernes fra jordens overflade«, sammen med hele sin befolkning. Byen blev derfor ikke stormet. Den tyske hær blokerede/omringede i stedet byen, for at sulte den ihjel, samtidig med at bombefly og artilleri sendte en regn af bomber og granater over byen. Leningrad, (i dag Sankt Petersborg) under 2. verdenskrig. Belejringen varede fra den 9. september 1941 til den 18. januar 1943, hvor en smal landkorridor blev etableret af de sovjetiske styrker.

Belejringen blev helt afsluttet den 27. januar 1944. Belejringen af Leningrad var en af de længste, blodigste og mest ødelæggende belejringer af en større by i nyere tid. Erobringen af Leningrad var et af de tre strategiske mål i den oprindelige tyske plan for krigen mod Sovjetunionen. Den tyske strategi var baseret på Leningrads politiske status som tidligere hovedstad i Rusland og som arnested for Oktoberrevolutionen samt dens militære betydning som hovedbase for den sovjetiske flåde i Østersøen og dens industrielle styrke som hjemsted for mange våbenfabrikker.

Belejringen blev gennemført af tropper fra den tyske Wehrmachts Heeresgruppe Nord med støtte fra den finske hær som led i Operation Barbarossa, der blev indledt den 22. juni 1941. Belejringen fulgte efter den finske offensiv på det Karelske næs og den tyske offensiv frem til Leningrads sydlige forstæder.

I august 1942 planlagde tyskerne en ny operation, som skulle føre til byens erobring, men Sinyavin Offensiven fra den Røde Hær kom dem i forkøbet, og offensiven blev aflyst. Wehrmachts belejring blev gennembrudt af sovjetiske styrker den 17. januar 1943 under Operation Iskra, da der blev skabt en smal korridor langs bredden af Ladogasøen. Belejringen blev endeligt hævet af marskal Georgij Zjukov den 27. januar 1944 som led i Leningrad-Novgorod offensiven.

Den 872 dage lange belejring forårsagede en sultkatastrofe i Leningrad området ved afbrydelse af vand-, energi- og fødevareforsyningen. Det førte til, at op imod 1.500.000 soldater og civile døde og evakuering af 1.400.000, fortrinsvis kvinder og børn, hvor mange dog døde under evakueringen på grund af sult og bombardementer


Kirkegården er enorm stor og den er fyldt med blomster. Der er specielt mange blomster fordi 9. maj er afslutningen på 2.verdenskrig som bliver fejret med fridag i Rusland. Alle der har rødder i Sankt Petersborg har mistet familiemedlemmer i krigen. Og folk mindes ved at lægge blomster.


Blomsterne ligger i flere lag, langs gangene på kirkegården.


I forgrunden den evige flamme og i den anden ende af kirkegården står en stor statue udformet som Moder Rusland.


Den evige flamme og moder Rusland.


Først når man går en tur på kirkegården får man en fornemmelse af størrelsen af området og de mange både enkeltgrave og massegravene.


Vi kommer tættere på Moder Rusland.


Massegravene er inddelt i de år de døde blev begravet.


Moder Rusland.


Der er fyldt med blomsterdekorationer omkring statuen af Moder Rusland.


Den røde arme er afbilledet på muren.


Vi kigger på blomster og taler om de mange ofre.


Soldater.


Et smukt, men samtidigt uhyggeligst område.


Det russiske flag udført i blomster.


Lene oversætter tekster på muren for os.


Blomsterne er stablet op her i lag på over en meter.


Flot monoment og mindesmærke.


Faldne der døde i 1943.


I området er også masser af enkeltgrave.
Kirkegården har været en oplevelse at besøge.

På gensyn i morgen
Lisbeth & Peer Neslein
www.campingferie.dk 

Tekst og foto: Lisbeth og Peer Neslein
© www.campingferie.dk 2014

 « Del 6 Del 9 » 

Om campingferie.dk | info@campingferie.dk | Bank: 5301-0432915 | CVR.nr. 34486379 | 1996-2016 © Neslein Media ApS