Campingferie.dk
 
Odsherreds Zoo
 Autocampere  Campingnyt  Finansiering  Hvad sker hvor  Test  Videoklip
 Biler  Campingpladser  Forhandlere  Rejseinspiration  Udstilling/Messer  Vintercamping
 Camping i TV  Campingvogne  Fortelte  Telte/Teltvogne  Udstyr/Tilbehør  Vogne til salg
Opdateret: 1. juli 2016 Online: 609 brugere
Forsiden
Loading
Del 1, Indledning
Del 2, Omelet
Del 3, Mexicokylling
Del 4, Pandekager
Del 5, Frikadeller
Del 6, Boller 
Del 7, Varmepizza 
Del 8, Nakkefillet  

Cobb på Camping - Del 1 - Indledning

Velkommen til et tema i det vi godt kan kalde for mobil grilning på en af campingverdenens mange forskellige grill. Den lille, smarte og enkle Cobb grill er hurtigt blevet populær, da den udover at være trendy - især den nyeste udgave - og let at have med i campingvognen, er nem at betjene.


Dette tema startede egentligt allerede tilbage i maj 2007, hvor vi var til et Tempo 100 arrangement hos Fredensborg Caravan Center i Helsingør. Den lille fikse grill er siden gået hen og blevet familien populæreste og benyttes også i hverdagen, når middagen skal have et ekstra pift - til stor overraskelse for mange af vores gæster.


Det var først og fremmest muligheden for at kunne bage boller, uden at skulle have en ovn med, der gjorde os interesseret i grillen. Der var derfor ikke andet at gøre, end at finde frem til hvad vi behøvede, og så komme hjem og få afprøvet udstyret. Her ser du et lille udvalg på disken hos Fredensborg Caravan.


Cobb leveres med en godt startsæt, eller standardudstyr. Standardudstyret består af transporttaske (1), indre, ydre skal og brændkammer/briketterist (2, 3, 4), grillplade (5) og et låg (6). Ekstraudstyret vi valgte var en grillroaster (7), pande (8) og stegerist (9). Derudover kan man også få et wok, men den valgte vi ikke.


I standardudstyret følger der en instruktionsbog med. Det er ikke en decideret kogebog, så vi valgte også at få Cobb's egen kogebog, der hedder "Med køkkenet under armen..." Bogen er, især i starten, et godt supplement, hvis du vil ud over stege pølser/bøffer/koteletter niveauet. 


Instruktionsbogen har gennemgår grillen og den tilbehør og kommer med enkle og overskuelige anvisninger på brug af grillen. Kogebogen indeholder en lang række forslag, både enkle enkle og en del ret avancerede, der kræver en ret meget køkkentøj, service og råvarer. Du kan godt følge bogen slavisk, men jeg har i alle de retter du kommer til at se, valgt at tilpasse dem til et, rent campingmæssigt, mere realistisk niveau. Jeg er ikke i tvivl om at der er campister som har krydderier som olivenolie, tørret basilikum, tørret salvie, bouillon, laurbærblade, paprika, stødte koriander, citronsaft, bredbladet persille, masala krydderi, honning, hvidløg, salt og peber med. Men mindre kan gøre det. I øvrigt bærer bogen præg af, at forfatterne er glade for hvidløg, for 12 af de 22 retter indeholder hvidløg som én af ingredienserne. Udover de 22 retter er der opskrifter på 4 desserter og de tidligere nævnte boller i bogen.


Grillen, tilbehøret og madvarerne har behov for en varmekilde til tilberedningen. Instruktionen foreslår at du bruger enten Head Beats briketter eller de smarte KingsGrill (2), der er en grillebriket, der består af sammenpresset kokusnøddeskaller. KingsGrill har samme brændværdi som 8 Head Beats, så det passer meget godt til den varmemængde du har behov for til de fleste retter. Optænding af KingsGrills er let, og der er varme på grillen efter 2 - 3 minutter, men de er også noget dyrere i brug, da du kun får 4 briketter for 30 kr.

Head Beats har en brændværdi på 26.000 Kilojoule pr kg. Da vi ikke umiddelbart kunne få fat på nogen, valgte vi i stedet for Aldi briketterne, der også har en brændværdi på 26.600 Kj/kg og nogle andre fra Netto (8), der har 31.000 Kj/kg i brændværdi. Forskellen på Head Beats og de øvrige er ikke topeffekten, men hvor lang tid de holder sig på topeffekten. Her holder Head Beats sig længere varme.Vi faldt også over nogle Qiuck Grill (3), der er kopier af KingsFrill, i Netto. Vi har dog ikke p.t. prøvet dem, da vi efter at par gange med KingsGrill har vænnet os til at bruge briketterne. Til at tænde med har vi prøvet Fire Up (4), tændklodserne (5) og Zip tændblokkene (1). Selv om Zip blokkene lugte svagt af tændvæske, har vi vænnet os til at bruge dem. De bliver nemlig også brugt når vi skal tænde op i brændeovnen derhjemme.


Når du bruger briketter bliver din grill noget sortere, end når du bruger KingsGrill. Er du ikke på farten, kan det være en fordel at lade asken blive i bunden af tændkammeret. Det beskytter nemlig mod at Zip tændklodserne, når de får mulighed for det, falder ned mellem ristens riller og kommer for langt væk fra de grillbriketter der skal tændes. 


Når du er færdig med at grille, så kan det være en fordel at tage brændkammerristen ud, så kullene kan brænde af, uden at grillen holdes varm. Så er den også lettere at rengøre når I har spist. Men hold øje med vindretningen, for ellers får du et par bukser, der trænger til vask.


Når du er færdig med at grille, skal du huske at gøre den ren igen. Er du på farten, kan du godt lade inderdelen og brændkammeret stå til dagen efter. Men alle dele, der har berøring med fødevarer bør rengøres. Teflonbelagte dele må kun rengøres i ikke-slibende rengøringsmidler. Jeg har hver gang valgt et almindelig fedtopløsende opvaskemiddel og en opvaskebørste. Inderdelen, der bliver ret sodet har dog fået en tur med en rens-let de steder hvor børsten ikke kunne fjerne fastbrændte rester. Det samme gælder undersiden af stegepanden en enkelt gang. Husk at skylle godt efter, så al sulfo er forsvundet, når du har brugt opvaskemidlet.


Som du kan se, er det muligt at gære Cobb'en ret pæn igen. Husk altid ku at bruge træ- eller plastværktøj til de dele, der er teflonbelagt. Hvis du får revet hul i belægningen, skal du kasserer den, da teflon er sundhedsskadelig at spise. En anden vigtig advarsel er, at du skal huske at tage stegeplads, grillerist, wok og lignende af når du er færdig med at bruge dem. Der er ingen grund til at holde dem varme, og producenten skriver, at de kan tage skade, hvis de varmes op i lang tid uden grund.


Dagen hurtige ret er den klassiske pølsestegning. Pak Cobb'en ud. Du skal bruge grillroaster, stegerist, en KingsGrill, pølser, brød og "dyppelse" efter behov.


Sæt en KingsGrill i brændkammeret. Husk at den hvide markering skal pege op. Det er nemlig i den side du skal tænde. Tænd briketten med en lighter eller tændstik.


Læg bare grilleroasteren på når KingsGrille'en begynder at brænde. efter ca 2 minutter kan du lægge pølserne på pladen. Husk at vende den hyppigt, da de ellers vil flække, som dem jeg har gang i på billedet. Pølserne er klar i løbet af 10 - 12 minutter. Hav brødene klar liggende på grilleristen.


Når pølserne er klar, skal du lægge dem over på en tallerken med en anden tallerken henover. Så holder de sig varme mens du luner brødene på Cobb'en. Lun herefter brødene på pladen. Ca. 2 minutter på hver side. Når brødene er lune og pæne, så er de klar til servering. På en smagsskala fra 1 til 5 blev disse pølser vurderet til 4.


Til sidst et lille tip. De praktiske grillroaster og stegeplader kan sagtens bruges på en almindelig supermarkedsgrill. Du må blot regne med at der skal en hel del flere briketter til at varme den større grill op. Grillroasteren giver pølserne en bedre finsih og de er mere ensartet gennemvarme, end hvis de ligger på grillens almindelige rist. I næste afsnit vil jeg vise dig hvordan du steger en flot omelet. På gensyn om et par dage.

Skrevet af: Jens-Peder Rasmussen
© www.campingferie.dk 2007


Om campingferie.dk | info@campingferie.dk | Bank: 5301-0432915 | CVR.nr. 34486379 | 1996-2016 © Neslein Media ApS